Deler sine krefterfaringer med andre

 

Petter har NET-kreft.

Da Petter Spolén fikk beskjed om at han hadde kreft i bukspyttkjertelen med spredning til lever og milt, funderte Grethe på hvordan hun skulle snakke med sønnene på 10, 13 og 20 år om at faren var alvorlig syk og snart kom til å dø. Hun tenkte på begravelsen og dødsannonsen – hvordan livet skulle kunne fortsette.

– Vi håper at våre erfaringer kan gjøre det litt lettere for andre som opplever å få kreft, sier Grethe Norøm Spolén.

 

Vi håper at våre erfaringer kan gjøre det litt lettere for andre

deler-sine-krefterfaringer-med-andre-tronder-avisa
Stadig flere nordmenn – og nordtrøndere – rammes av kreft. Samtidig viser statistikken at en større andel overlever kreftsykdommen. Fem og et halvt år etter at Petter Spolén fikk beskjed om at han hadde kort tid igjen å leve, holdt han foredrag sammen med kona Grethe Norøm Spolén. Foto: Tone E. Berg

 

– Tankene kvernet. Jeg holdt på å bli gal. Det siste jeg ville, var å belaste Petter med å snakke om det, forteller Grethe og ser bort på ektemannen.

35 prosents økning

Tall fra Kreftforeningen viser at bare i år vil rundt 800 nordtrøndere få en kreftdiagnose.
– I 2030 vil det statistisk sett være 35 prosent flere. Da vil 1.100 nordtrøndere få beskjed om at de har kreft, forteller Petter som det siste halvannet året har vært aksjonsleder på Kreftforeningens kontor for Midt-Norge.
– Tre av fire krefttilfeller diagnostiseres hos menn og kvinner over 60 år. Hovedforklaringen på den kraftige økningen er rett og slett at vi lever lengre og at en økende andel av befolkningen er eldre, sier Elisabeth Jakobsen som er kommunikasjonsrådgiver hos Kreftregisteret.
Statistikken viser at risikoen for å utvikle kreft før fylte 75 år nå er 28,8 prosent for kvinner og 35,9 prosent for menn.

Har skapt møteplasser

Grethe følte seg veldig alene da ektemannen fikk diagnosen.
– For meg var det like dramatisk at Petter brått skulle dø av kreft, som det ville vært om han ble revet bort i en togulykke. Likevel var det ikke noe kommunalt kriseteam som rykket ut for å bistå, sier Grethe.
I ettertid har hun vært med på å dra i gang temakafeer i regi av Kreftforeningen for at andre i samme situasjon skal ha noen å snakke med.
10. februar 2010 er en dag ekteparet Spolén kommer til å huske resten av livet. Mens Medie-Norge var opptatt av middelmådige idrettsprestasjoner og et lekk slottstak, satt Petter og Grethe inne på et rom på Sykehuset Levanger. Legen hadde akkurat informert dem om hva som var årsaken til at Petter var i elendig form og hadde problemer med å svelge.

– Kan han bli frisk? spurte Grethe.
– Nei, var svaret fra legen.

Petter husker at han ble kald over hele kroppen. Det var vanskelig å puste. Kreft i bukspyttkjertelen med spredning til leveren og milten. Det var den samme diagnosen som tok livet av bestemoren hans. Selv var han snart 41 år, far til tre gutter, og hadde lovet kona at hun skulle få ligge på armen hans da hun ble 80 år.
– Jeg var ikke redd for å dø. Jeg var redd for alle jeg skulle dø fra, forteller Petter.

Utenfor sykehuset sto Grethes foreldre med de to yngste sønnene. Den eldste hadde flyttet hjemmefra.
– Det passer litt dårlig med besøk akkurat nå, forklarte Grethe på telefonen.
Mens sønnene var med besteforeldrene på Burger King, måtte ekteparet bestemme seg for hvordan de ville beskrive situasjonen.

– Hele veien har vi vært åpne og ærlige overfor dem, samtidig som vi har prøvd å unngå å skremme, sier Grethe.
Med tårer i øynene tenker hun tilbake på en biltur med minstemann: Ti år gammel delte han sine tanker om at moren alltids kunne få seg en ny kjæreste. Han kunne aldri få en ny pappa.

Petter fikk kreftdiagnosen på en onsdag. De to neste dagene ville ikke sønnene på skolen. Da mandagen kom, bestemte Grethe og Petter seg for å bli med på skolen for å snakke om det som hadde skjedd.
– Petter måtte blant annet svare på spørsmål fra 5.-klassingene som lurte på om han kom til å dø. Det var bedre vi fikk de spørsmålene enn at sønnene våre måtte svare, sier Grethe.

Har dratt i gang kurs

Petter gleder seg over at Kreftforeningen i Midt-Norge denne uka på nytt tilbyr kurset «Se meg lærer».
Selv om stadig flere nordmenn, og nordtrøndere, får kreft, viser statistikk fra Kreftregisteret at en større andel blir friske. I dag overlever to av tre kreftrammede sin sykdom. Det er dobbelt så mange som for 50 år siden.
Aller best prognoser har menn med testikkelkreft og prostatakreft, samt kvinner med skjoldkjertelkreft, brystkreft og føflekkreft. Tall fra Kreftregisteret viser at rundt 90 prosent av alle med disse diagnosene de siste årene har overlevd.

Også for Petter fant legene ved St. Olavs Hospital en flik av håp. Diagnosen ble litt justert, og han responderte godt på cellegift. Nå går Petter til kontroller hver fjerde måned.
Selv om ekteparet er kritisk til oppfølgingen i egen kommune, og stiller spørsmål ved at det ikke ble oppdaget at Petter hadde kreft tidligere, er de godt fornøyd med oppfølgingen fra det offentlige. Det ga de også uttrykk for på konferansen «Bruker og etat» som ble arrangert av Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Helse Nord-Trøndelag, Nav, Fylkesmannen og fylkeskommunen.

– Hvis du får kreft, og bor i Norge, har du på sett og vis vunnet i lotto. I vårt tilfelle har til og med samarbeidet med Nav fungert, sier Petter og smiler.

Han har fått tilbake håpet om at Grethe skal ligge på armen hans når hun blir 80 år.

 

Fakta

Kreft

  • Kreft er en gruppe sykdommer som kjennetegnes ved ukontrollert celledeling av unormale celler som har evne til å invadere vev/organer omkring.
  • Godartede svulster består av normale celler og betegnes ikke som kreft. De er som oftest avgrenset av normalt vev og stopper gjerne å vokse etter en stund. Ondartede svulster vil derimot fortsette å vokse.
  • Kreft kan også spre seg til andre steder i kroppen ved at løse kreftceller blir transportert rundt i kroppen i blodet og lymfesystemet. Disse cellene kan slå seg til andre steder i kroppen og gi dattersvulster.
  • Det diagnostiseres dobbelt så mange tilfeller nå sammenlignet med for 50 år siden. Kreft rammer flest eldre. Tre av fire krefttilfeller diagnostiseres hos menn og kvinner over 60 år.
  • Flere menn enn kvinner får kreft (16.482 menn i 2013, 13.919 kvinner).
  • Prostatakreft er den hyppigst forekommende kreftsykdommen og utgjør i overkant av 16 prosent av alle krefttilfeller i Norge (totalt 4.836 tilfeller). Deretter følger brystkreft (3.220), lungekreft (2.856), tykktarmskreft (2.781) og føflekkreft (1.719).

Kreftforeningen har en telefon hvor alle som har spørsmål, kan snakke med spesialutdannede sykepleiere innen kreftomsorg. Nummeret er 800 48 210. På kreftforeningen.no er det også tilbud om nettprat med Kreftlinjens spesialsykepleiere.

Kilder: Kreftforeningen og Kreftregisteret.

 

Tekst og foto: Tone E. Berg
Artikkelen har tidligere vært publisert i Trønder-Avisa, 29. september 2015.
Gjengitt etter avtale.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s