Home » Forskning på NET-kreft » Forskning på NET-kreft nytter

Forskning på NET-kreft nytter

I en artikkel i personalavisen “Ronden” fra Akademiska sjukhuset forteller professor Kjell Øberg om forskning innen nevroendokrine tumorer og NET-kreft.
Artikkelen er skrevet av Ingela Wiman, og er gjengitt etter avtale, les mer her …..

 

Lengre overlevelse takket være forskning

kjell_oberg-akademiska

– “För 40 år sedan, innan utvecklingen av behandlingar startade på Akademiska, dog patienter med neuroendokrina tumörer inom två år efter att de fått diagnosen.
– I dag kan de leva ett tämligen gott liv i 18–20 år med sin sjukdom. Vi har vänt en dödlig sjukdom till att bli en som patienterna kan kontrollera under en relativt lång tid. Det är jag mest stolt över, säger Kjell Öberg.

 

Akademiska sjukhuset, 40 år med NET-kreft behandling

Akademiska sjukhuset, Uppsala, er et nasjonalt og internasjonalt sentrum for behandling av nevroendokrine (NET) tumorer. I tillegg til svenske pasienter tar Akademiska sjukhuset i mot pasienter fra hele verden. Det er også mange norske NET-kreft pasienter som har vært i Uppsala, de fleste for PRRT (Lutetium) behandling

– “I snart 40 år har Akademiska sjukhuset varit världsledande inom området. Tack vare ett genuint intresse från verksamheten själva och ett tidigt multidisciplinärt samarbete har den ena unika behandlingen efter den andra utvecklats. Och sjukhuset behåller tätpositionen genom att i år vara först i världen att prova en virusbaserad behandling av tumörer.

kjell_oberg

Professor Kjell Öberg

Den viktigste personen bak utviklingen på Akademiska sjukhuset er professor Kjell Öberg. Han ble sendt til universitetssykehuset i Uppsala av sin sjef i Boden for å lære mer om endokrinologi. Det var i 1977, han vendte aldri tilbake til sykehuset i Boden.

–”Jag blev intresserad av nya hormoner som man just börjat tala om, så kallade tarmhormoner, och hur man bättre skulle kunna diagnosticera och behandla tumörer som producerade hormoner i mag- och tarmkanalen.
Den första patienten som Kjell Öberg behandlade hade en livshotande hormonproducerande tumör i bukspottskörteln, med svår diarré som symtom. Akademiska fick då, 1977, som första sjukhus i Europa tillgång till ett nytt cellgift från USA, streptozotosin.
– Redan efter tre dagar svarade patienten på behandlingen och fick normal avföring. Hormonerna som stimulerade avföringen sjönk kraftigt av behandlingen. Det blev starten på mitt stora intresse, säger Kjell Öberg.

Nästa steg var att hitta en behandling av en stor grupp tumörer, carcinoider, som inte svarade på detta cellgift.

 

Utvikling av nye behandlinger

Akademiska sjukhuset begynte tidlig å arbeide med multidisplinære team.

– “Vi hade ett unikt och gott samarbete med främst patologen, kirurgen och klinkemlab. Vi var ett multidisciplinärt gäng som träffades regelbundet och diskuterade frågeställningar kring hormonproducerande tumörer. Tack vare det kunde vi lägga upp studier på olika plan. Det var en väldigt kul och framgångsrik period.

 

– “Utvecklingen av nya terapier har fortsatt under åren. 2005 inleddes en radioaktiv behandling (PRRT) där målsökande ämnen letar sig fram till tumörcellerna och bestrålar dem. Också målsökande cellgiftsbehandlingar med nya substanser har tagits fram på Akademiska.

– Det senaste resultatet av vårt arbete är ett onkolytiskt virus, som vi börjat använda i år. Det går till tumörcellen, som när den tagit upp detta börjar dela sig, och till slut spricker cellen. Inte nog med det, när den spricker kommer det ut en rad nya ämnen, peptider och aminer, som stimulerar immunsystemet att attackera tumörer.

– Ett bevis på att vi lyckats är att vi år 2009 blev Centre of Excellence, det enda i Sverige inom området.

Vi fortsätter att intressera inhemska och internationella doktorander att jobba vidare här. Drömmen är nu att hitta nya biomarkörer som kan bidra till en tidigare diagnos samt utveckla nya terapier.

Les hele artikkelen her ….

 

 

Forskning og informasjon er en viktig del av CarciNors arbeide.

CarciNor arbeider for å bidra til å informere om, og finne frem til utredning og behandling for de som blir berørt av NET-kreft.
CarciNor deler årlig ut midler til forskning på NET-kreft, les mer her …..

Målsetningen for CarciNors forskningsfond er å stimulere til flere og bedre forskningsprosjekter relatert til NET-kreft. Slik kan vi som pasientforening, i samarbeid med fagmiljøet, være med på å sikre at vi finner fram til bedre metoder for utredning og behandling for de som blir rammet av NET-kreft. Les mer om CarciNors forskningsfond her ….

 

Akademiska sjukhuset, Uppsala, Sverige.

Akademiska sjukhuset gir spesialisert og høyt spesialisert behandling, lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Akademiska sjukhuset er det ledende universitetssykehuset i Sverige med fokus på best mulig klinisk resultat for pasienten. Kvaliteten på helsetjenestene, samarbeidet med Universitetet i Uppsala og sterke Life Science Cluster er basen for internasjonal konkurransedyktig klinisk forskning og utdanning.
Les mer her …..

 

Kjell Öberg M.D., Ph.D

Professor of Endocrine Oncology, Chairman CoE Endocrine Tumors.
Department of Endocrine Oncology, Uppsala University Hospital.

Kjell Öberg, MD, PhD, er professor i endokrine Oncology ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Uppsala, Sverige. Han er grunnlegger og direktør for den endokrine onkologi klinikken og er spesialist i endokrinologi og indremedisin. Han har mer enn 20 års erfaring innen nevroendokrine svulster.
Dr Öberg er tidligere leder (chairman) av European Neuroendocrine Tumor Society (ENETs). Han var også en av stifterne, og leder av, den Nordiske Neuroendocrine Tumor Group (NNTG). Han har gitt hundrevis av foredrag på internasjonale konferanser og har publisert mer enn 400 artikler innen forskningsfeltet. Les mer her …..

 

 

Tekst:  Akademiska sjukhuset, Ingela Wiman.
Foto: Akademiska sjukhuset
Kilder: Akademiska sjukhuset. http://www.akademiska.se/sv/
Tilrettelagt for CarciNors blogg, Tore Åsbu.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Follow on WordPress.com

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Følg CarciNor på Twitter

Ronny Allan - Living with Neuroendocrine Cancer

Awareness of Neuroendocrine Cancer and associated issues. Supporting and helping NET Patients

Laurie Works

Intuitive Tarot Guidance

carcinor.wordpress.com/

CarciNor, for alle som er engasjert i NET-kreft

Kreftforeningens blogg

Sammen skaper vi håp

Beth's Adventures with Neuroendocrine Cancer

CarciNor, for alle som er engasjert i NET-kreft

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: