Å leve med kreft: Jannike Ramsvik

17. mai 2008 var en spesiell nasjonaldag for Jannike Ramsvik (38) og familien hennes i Bodø. Med sterke magesmerter blir hun lagt inn på sykehuset, men legene finner ikke noe galt. Ingen tenker på å ta en CT, ultralyd, MR eller noe liknende, hun er jo så ung!

Jannike Ramsvik lever det gode liv i Bodø og på Landegode! Foto: Mari Sandvold.
Jannike Ramsvik lever det gode liv i Bodø og på Landegode! Foto: Mari Sandvold.

Smertene forsvinner og Jannike blir skrevet ut etter tre døgn. Men smertene fortsetter å komme og gå, og noe må jo være galt. I 2012 blir det så ille at hun må rett inn på sykehuset igjen. For første gang sjekker noen “innsiden” av Jannike, og radiografen ser umiddelbart en svulst ved bukspyttkjertelen. Det viser seg til slutt at hun har NET-kreft med spredning til leveren! Jannike er heldig. Operasjonen er vellykket og selv om leveren hennes er pepret med små NET-svulster, så beveger de ikke på seg! Tobarnsmoren, bonusmammaen, samboeren, håndballtreneren, friluftsmennesket og Bodøpatrioten Jannike kan gå tilbake til å leve et helt normalt liv igjen!

Det gode liv på Landegode!

I det flyet starter nedflygningen til Bodø Lufthavn letter skydekket litt, og de majestetiske fjellene kommer til syne, akkurat som for å ønske meg velkommen. På flyplassen venter Jannike Ramsvik på meg. Før jul sendte hun inn noen spørsmål til foreningen via Facebook-siden til CarciNor. Som et ledd i å synliggjøre at NET-kreft også er noe som rammer de under 40, noterte jeg meg straks navnet hennes. Jannike liker ikke å snakke om seg selv som kreftpasient, men hun er veldig opptatt av at bevisstheten om NETkreft må øke, derfor svarer hun ja til et intervju.

Utsikt til Landegode. Foto: Jannike Ramsvik.
Landegode er et landemerke for Bodø og et yndet fotomotiv. Rypdalstinden (802 m.o.h.) er øyas høyeste fjell. Bosetningen på øya er den eldste i Saltenområdet. Foto: Jannike Ramsvik.

Borte bra, men Bodø best

Hytta, eller "blåhuset" på Landegode. Huset hvor faren til Jannike er vokst opp. Foto: Jannike Ramsvik.
Hytta, eller “blåhuset” på Landegode. Huset hvor faren til Jannike er vokst opp. Foto: Jannike Ramsvik.

Jannike Ramsvik er Bodøjente, født og oppvokst i byen. Hun har alltid hatt en sterk tilknytning til hjemplassen, og bortsett fra noen studieår i Trondheim, kunne hun ikke tenke seg å bo andre steder enn nettopp Bodø! Den beste ferien er å bare være hjemme, og aller helst på hytta på Landegode. Dette er den største øya utenfor byen. Her har Jannike røttene sine. Faren hennes er født på Landegode, og vokste opp i “blåhuset” som er fra 1934. I sin barndom tilbrakte Jannike de fleste helgene her ute, sammen med søsteren, moren og faren. Fremdeles elsker hun å være på hytta, tett på naturen. Nettopp havet, vinden og været gjorde at sjøfarere brukte tabunavnet “det gode landet” om øya for ikke å utfordre naturmaktene.

Landegode ligger litt nord for byen, og fra sentrum tar det under ½ time med hurtigbåten. Det er nesten ingen veier eller stier på øya. Jannike og familien kan gå 7 km til fots gjennom variert terreng for å komme til hytta som ligger på utsiden av øya, rett ut mot Lofoten, men som regel bruker de småbåt fra der hurtigbåten legger til. I dag er det under 50 fastboende, men de holder til i det lille lokalsamfunnet der hvor hurtigbåten legger til. Jannike tok over huset som faren er vokst opp i da onkelen hennes, som bodde der ute, døde i 2005. Lenge før det bygde foreldrene sin egen hytte rett ved siden av “blåhuset”.

På vei til hytta på Landegode. Foto: Jannike Ramsvik.
På vei til hytta på Landegode. Foto: Jannike Ramsvik.

Innimellom drømmer Jannike om å spare opp nok penger til å kunne ta et friår og flytte ut på Landegode. En annen drøm er å ha håndverkere til å pusse opp “blåhuset”, men siden det ikke er veier ut dit, må eventuelle snekkere overnatte der, og da blir det fort ekstremt dyrt. Jannike drømmer også om å feire jul på hytta. Moren hennes deler begeistringen, mens faren ikke er like entusiastisk. Han har faktisk vokst opp på øya og i huset, og vet veldig godt hvordan det kan være der ute midt på vinteren! Så en julefeiring der ute frister ikke akkurat! Uansett om drømmene blir realisert, er både Landegode og hytta en plass som betyr mye for Jannike.

Kvalitetstid

Jannike Ramsvik på tunet til Nordland Kultursenter. Foto: Mari Sandvold.
Jannike Ramsvik på tunet til Nordland Kultursenter. Foto: Mari Sandvold.

Jannike er mor til to jenter på 10 og 13 år, og har annenhver uke to bonusbarn på 9 og snart 17. I tillegg til å være et friluftsmenneske, er den andre store lidenskapen til Jannike håndball. Som barn drev hun med ungdomshåndball, og som voksen spilte hun på et lokalt damelag helt fram til hun var gravid med eldstejenta. Da de andre spillerne ble mer og mer forsiktige, og til slutt ikke turte å komme borti henne av frykt for å skumpe borti  den voksende magen hennes, var det på tide med en pause.

I dag innebærer håndballivet å være trener for et jentelag, hvor yngstejenta også er med. Det krever sin kvinne å organisere 22 9-10 åringer. Som trener er Jannike både streng og tydelig, men også raus med å gi masse ros til spillerne. Det er viktig for henne å jobbe med alt fra allsidighet, skadeforebygging og ikke minst god kultur. Foreldrene er involvert på en helt annen måte nå enn da Jannike spilte ungdomshåndball, og dette samarbeidet er også med på å bygge opp en sterkere lagkultur. Det å være trener tar tid. Med to treningsøkter i uka, mange kamper og administrasjonsarbeid, går en del av fritida. Jannike gjør det fordi hun vil være med og bety noe for noen. Hun gleder seg alltid til en trening, og nettopp fordi det er så utrolig givende, har det aldri vært vanskelig å prioritere håndballen!

Bodø i vinden

Jannike er så heldig at hun kan få holde på med saker hun brenner for både på fritida og i arbeidstida. I 2014 gikk hun fra å drive salg og markedsføring for Scandic Havet Hotel i Bodø, til å markedsføre hele byen og regionen! Nå jobber hun ved Næring og Utviklingsavdelingen i Bodø kommune med et prosjekt som heter Bodø i vinden, som handler om markedsføring av byen som bo- og arbeidssted. Kommunen har sluttet å snakke om omdømme, og internt bruker de det mer slagkraftige ordet “attraksjonskraft”. Jobben går ut på å forsterke og framheve det som er bra!

"5 om dagen" i følge Coop Mega Rønvika. Foto: Jannike Ramsvik.
“5 om dagen” i følge Coop Mega Rønvika. Foto: Jannike Ramsvik.

En av utfordringene og noe de jobber hardt med i prosjektet, er å få arbeidsgiverne til å lyse ut absolutt alle ledige stillinger. For det er to ting som får folk til å flytte på seg, jobb og kjærlighet! Sistnevnte kan være litt tilfeldig og ikke så lett å planlegge, men førstnevnte er mer konkret og lettere å tilrettelegge for. I tillegg til jobb må folk også ha et
sted å bo. De månedlige “topp ti”- oversiktene over ledige stillinger og boliger til salg i regionen er både viktige og populære innslag på Facebook-sida til Bodø i vinden, forteller Jannike. Om man også kan finne kjærligheten ved å flytte til regionen får heller være en
bonus

Jannike jobber som prosjektleder og nettredaktør. Sistnevnte har gitt eksempler på at det enkle ofte er det beste. I vinter florerte det et bilde på Facebook av “5 om dagen” i følge
Coop Mega. Jannike forteller at det var en butikkplakat hun tok bilde av utenfor lokalbutikken sin. Etter at hun la det ut på Facebook-siden til Bodø i vinden, fikk bildet enorm respons og ble raskt delt videre.

Exit jagerfly, inn framtidsrettet byutvikling

I 2012 vedtok Stortinget å flytte kampflybasen fra Bodø til Ørland. Jagerflyene har vært en naturlig del av bybildet siden krigen, og sikret mange arbeidsplasser. Vedtaket satte følelsene i sving, men det tok ikke lang tid før bodøværingene begynte å se mulighetene.
Nå tenker de framtidsrettet byutvikling, forteller Jannike. Den eksisterende sivile flyplassen må skifte ut rullebanen innen ti år. Siden den ble anlagt uten så mye planlegging, har den heller ikke optimal plassering eller orientering. Forslaget er å flytte hele flystripa lenger ut på halvøya, og rett og slett overta når forsvaret flytter til Ørland. Da vil det frigjøres et areal på størrelse med 780 fotballbaner (3400 mål), midt i byen! Mulighetene er mange for den nye framtidsbyen.

Kvinnefigur i bronse, Bodø havn. Minnebauta av billedhuggeren István Lisztes. Foto: Mari Sandvold.
Kvinnefigur i bronse, Bodø havn. Minnebauta av billedhuggeren István Lisztes. Foto: Mari Sandvold.

Smertene – det eneste tegnet på at noe var galt!

2008: 17. mai innlagt på sykehuset med svært sterke magesmerter. Lå i tre døgn uten at legene fant noe galt. De undersøkte om hun kunne være gravid utenfor livmoren (en halv meter unna smertestedet). Ellers ikke noe mer.

2010: Klaget til fastlege over stadige smerter opp under ribbena. Legen hentet fram et ultralydapparat og konkluderte med forstørret lever og beskjed om å spise fettfattig kost.

2012: Smertene nådde et nytt høydepunkt 5. juli etter en lang sykkeltur. Sporenstreks sendt til sykehuset av fastlegen. For første gang sjekket noen innsiden og radiografen så umiddelbart en svulst ved bukspyttkjertelen. Videre utredning og funn av NET-kreft celler med spredning til lymfer omkring. Whipplesoperert den 13. september hvor legene fjernet deler av tarm, bukspyttkjertel og deler av magesekken. En 7-8 timer lang vellykket operasjon! Blir erklært kreftfri og frisk på første kontroll. Etterfulgt av nedtur på kontrollen seks måneder seinere: Påvist spredning til leveren. Legene mente dog at spredningen nok hadde vært der fra starten av, men at metastasene var så små at de ikke hadde blitt oppdaget.

2016: Status quo. Leveren pepret med små NET-svulster som ikke rører på seg. Legene har alt klart til den dagen de begynner å vokse, men ingen behandling iverksettes før de begynner bevege på seg.

Frisk som en fisk?

Bodø havn. Foto: Mari Sandvold.
Bodø havn. Foto: Mari Sandvold.

Etter NET-kreft operasjonen i 2012 har Jannike gått tilbake til en helt vanlig hverdag. Det eneste hun har måttet gi avkall på er smågodt! E-stoffer trigger et eller annet og gjør at hun blir kvalm.

Jeg lever helt som normalt på alle mulige måter, har ingen voldsomme senskader av operasjonen. Ingen klassiske NET-kreft symptomer. Ingen redde barn. Ingen angst. Folk rundt meg glemmer helt av at jeg er “syk”.

Jannike ble operert i Tromsø, og på sykehuset lå det framme brosjyrer om “Arv” og “Hvordan snakke med barna om døden”, men alt dette føltes veldig fjernt. De hadde snakket åpent om sykdommen hjemme, og Jannike hadde forklart barna at mamma hadde en snill form for kreft som legene skulle ta bort. Men som Jannike understreker, NET-kreft er jo så forskjellig og folk har forskjellige behov. Selv har hun aldri følt noe behov for mer informasjon, for som hun sier, “jeg har fått vite alt jeg har trengt å vite”! Jannike er opptatt av at hennes historie er en gladsak, siden hun lever så bra som hun gjør og at hun blir så bra fulgt opp.

Jannike er ikke opptatt av å prate om egen sykdom. Selv om folk rundt henne ikke tenker på at hun er syk, glemmer ikke Jannike det helt. Hun går til kontroll to ganger i året, og da kjenner hun på den sedvanlige murringen i hode og hjerte. Men hovedfokuset hennes har alltid vært, den tid den sorg. Samboeren hennes sa det så klokt en gang, “det er viktig å kun forholde seg til det som blir konstatert”. Legene er tydelige på at dette ikke er noe hun vil dø av, men med! Det gir også håp å vite at legevitenskapen går framover. Jannike føler seg nesten litt annerledes og spesiell. Tenk at hun, den gang en dame på 35 år, har bidratt til forskningen, at “andre har lært av mitt tilfelle”.

Økt bevissthet = tidlig diagnose

Jannike er opptatt av at andre NETpasienter skal få en tidlig diagnose. For at legene skal kunne oppdage NETkreft tidligere, trengs det økt bevissthet og oppmerksomhet om sykdommen. Noe som er typisk for mange NETpasienter er jo at de har gått lenge med symptomer før de får riktig diagnose. Men hos noen, som i Jannike sitt tilfelle, var det få eller ingen symptomer i forkant. Én av legene hennes mente at hun kunne ha hatt det i ti år! Selv om Jannike er fornøyd med helsevesenet, mener hun at det burde være lettere å bli sendt til videre undersøkelser, og ikke minst øke kunnskapen hos legene om at det finnes “en sykdom som ikke gir noen symptomer”. Når det er sagt så understreker Jannike at hun føler seg godt ivaretatt av flinke folk. Oppi det hele mener hun at det er en positivt følge av NET-kreften hennes. Siden hele kroppen blir skannet hvert halvår, det tas blodprøver med mer, føler Jannike at hun “har kontroll på egen helse”. Jannike har blitt gentestet, men heldigvis er ikke NET-kreften hennes arvelig. Helt til slutt vil hun bare komme med ett godt råd som ikke kan sies for ofte: “Gå heller til legen én gang for mye enn for lite!”.

Kakene på Hjerterommet er for lengst fortært og Jannike kjører meg tilbake til sentrum. Hun setter meg av i hovedgata og drar tilbake på jobb. For å fortsette det gode livet i Bodø og ute på “landit góða”, eller Landegode!

Landegode sett fra turisthytta. Foto: Jannike Ramsvik.
Landegode sett fra turisthytta. Foto: Jannike Ramsvik.

 

 

Tekst og foto: Mari Sandvold

Intervjuet sto første gang i NETverket 2-2016

(Artikkelen er noe redigert for å passe til blogg formatet. Red. anmerkning)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s