Montebello i sommersol

Montebellosenteret og Mesnali viste seg fra sin beste side da de tok i mot kursdeltakere til NET-kreft kurs i månedsskifte juni, juli. Endelig var sommeren kommet til Mesnali og kurs deltakerne hadde en flott uke på senteret.

NET-kreft på Montebello

Montebello 1

Montebello er er et senter for kreftpasienter og deres pårørende, og har en rekke aktuelle kurs. Montebellosenteret er godt kjent av mange av våre medlemmer i CarciNor. Hoved formålet med et kurs på Montebello er hjelp til livsmestring i en vanskelig situasjon.

.

”NET-Kreft, hva nå?”

For oss med NET-kreft arrangeres det årlig trinn 1-kurs: ”Kreft, hva nå?”

Kurset er på mange måter tredelt. En faglig del med foredrag innen for aktuelle emner. Samtale og erfaringsutveksling i grupper, og rekreasjon med hyggelig sosialt samvær i en god ramme. En viktig del av kurset er å få snakket med andre med NET-kreft og dele erfaringer. NET-kreft er en alvorlig livstruende kreftsykdom og for de aller fleste betyr dette på mange måter at livet blir snudd opp ned. Dele opplevelser og informasjon, å få pratet om opplevelsen av å få en kreftdiagnose er viktig både for pasienter og pårørende.

NET-kreftkurset ble dyktig ledet av sykepleier og kursleder, Solbjørg Glimsdal, sammen med resten av staben på Montebello. Et godt tilrettelagt kurs hvor kursstaben la godt til rette for et fint opphold.

Montebello Randi
Randi Myhre

Vi vil spesielt nevne Randi Myhre fra Montebellosenteret. Ikke bare aktivitetsleder, men også en dyktig lokalhistoriker som har god kjennskap til Montebello og Mesnali. For oss som er interessert i historie er Randi et funn. Hun forteller med stor innlevelse om Montebello som kursted for tuberkuloserammede. Hvordan lokalbefolkningen opplevde det da det herskapelige bygget ble reist i 1898, til og med med elektrisk lys! Om hvordan det hadde seg at Sigrid Unset ble begravet i Mesnali. Om den fantastiske billedsamlingen de har på Montebello, og mye mer.

 

Faglig

Den faglige delen om NET-kreft ble dyktig håndtert av dr.med. Jon Florholmen som hadde tatt veien fra UNN i Tromsø. Kunnskap om sykdom og hvordan dette kan håndteres er viktig for egen mestring og trygghet.
Mye er forskjellig når det gjelder de ulike NET-kreft diagnosene, men vi har også mange fellesnevnere. Et viktig moment er også hvordan mye har endret seg i løpet av de årene han hadde arbeidet med NET. Det er kommet til nye behandlingsalternativ som NET-kreftpasientene kan dra nytte av, som man ikke hadde tilgang til for bare få år siden.

 

“Når livet svinger av veien”

Et godt og viktig innslag om sorg og kriser, både for pasienter og pårørerende – når kreften overtar livet. Ved Sigvor Ljone som er vel verd å høre på, og er egentlig verd et besøk på Montebello i seg selv. Sigvor er utdannet gestaltterapeut og har drevet med kurs og forelesninger på Montebellosenteret i en årrekke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sigvor Ljone

Sigvor sier –”Jeg er opptatt av sorg og kriser fordi det alltid handler om kjærlighet; vi sørger over mennesker og situasjoner som betyr noe for oss – nettopp fordi de betyr noe

Man er heldig om man får komme på kurs med Sigvor.

 

Tilbake til Montebello

Det er godt å komme tilbake til Montebello. NET-kreft kurset er et trinn 1-kurs og skal være ”grunnsteinen” for andre kurs på senteret, men det er også slik at NET-kreft kurset er det eneste kurset spesielt tilrettelagt for NET. Slik er det dette kurset hvor man kan treffe andre NET-kreft pasienter.

For oss som har vært på NET-kurset tidligere ser en absolutt verdien av å komme tilbake.
Faglig påfyll er alltid nyttig, kunnskapen om NET og kreftsykdom er stadig i utvikling. Samværet med likesinnede NETere har en egen verdi, og er viktig selv om man har levd lenge med NET-kreft. Det er også godt for ”nye” å treffe de som har levd med sykdommen en stund.

Montebello arrangerer nytt NET-kreftkurs i 2016 (medio mai/juni, datoen er ikke fastsatt). Sett av tiden allerede nå og bli med til Montebello.

 

Tekst og foto: Tore Åsbu
Du finner også artikkelen i NETverket 3-2015.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s